Zelenina a orechy z našej záhradky
15.10.2019
To, že sú orechy bohaté na tuk, ktorý tvoria nenasýtené mastné kyseliny, sa dnes mohli žiaci dozvedieť na tvorivom učení v rámci projektu „Hovorme o jedle.“ Okrem ďalších zaujímavých informácií si žiaci mohli nielen pozrieť, ale aj ochutnať rôzne druhy orechov: vlašské orechy, kešu oriešky, pekanové orechy, pistácie, mandle i arašidy. Na ochutnanie mali aj mandľové mlieko.
Okrem orechov sme sa zamerali aj na zeleninu z našej záhradky. Navštívil nás kráľ Arčimboldo, ktorý prišiel z neďalekej záhradky. Jeho časti tváre boli vyskladané z rôznych druhov zeleniny: baklažánov, feniklu, paradajok, feferóniek, zelených paprík, batatov, mangoldu, fazuľky strakatej a bielej, vlašských orechiv a kvietkov boráku. Ďalšiu zeleninu, ktorú sme predstavili žiakom, boli: tekvica hokajdo, patizón, cuketa. Nakoniec žiaci mali možnosť ochutnať chlieb s bylinkami: petržlenová vňaťka, pažítka, ligurček, borák. Na neutralizovanie chuti si nakoniec žiaci dali šťaveľ.