Hovorme o jedle III.
17.10.2018
V dňoch 15.10. – 18.10. 2018 v Spojenej škole na Valovej ul. v Piešťanoch prebiehal týždeň pod názvom „Hovorme o jedle“, v ktorom sa žiaci zamerali na tému „Mäso, ryby, vajcia a strukoviny“. Žiaci 1. a 2. stupňa A a B variantu ŠZŠ sa oboznámili s významom mäsa a rýb a ich účinkom naše zdravie. Zdokonalili sa v rozlišovaní a v triedení jednotlivých druhov domácich a voľne žijúcich zvierat, z ktorých získavame mäso. Naučili sa rozlišovať morské a sladkovodné ryby. Získali poznatky o mäsových a rybacích výrobkoch, ktoré si môžu zakúpiť alebo pripraviť doma. Nadobudli vedomosti o prikrmovaní, lovení a rozlišovaní divej zveri. Žiaci B variantu pripravovali jednohubky s rybacou a vajíčkovou nátierkou s naklíčenou fazuľou mungo. Na záver sa žiaci rozdelili do skupín maľovali, strihali, lepili a vytvorili projekt na počítači. Neskôr sa zamerali na vajcia a strukoviny. Prezentáciou sa dozvedeli o význame vajec a strukovín. Aké vajíčka uprednostniť a ako ich v obchode vyhľadať. Pomocou videonahrávky sa naučili rozlišovať, kedy je vajíčko čerstvé a kedy pokazené. Taktiež získali poznatky o význame strukovín, ich rozdelení a ako naklíčiť fazuľu mungo. Zamerali sa hlavne na fazuľu, hrášok, šošovicu a sóju. Žiaci dopĺňali pracovné listy na IKT, pozerali rozprávku „Nespavé vajíčko“ a „Janko Hraško“. Dopĺňali a vyfarbovali pracovné listy, pomocou rôznych strukovín vytvárali obrázky rýb. Ochutnávali a pripravovali cestovinový šalát s mäsom a jednohubky s nátierkou hummus zo strukovín.