O projekte
Program Skutočne zdravá škola komplexne rozvíja kultúru stravovania vo všetkých ekologických, ekonomických, sociálnych a zdravotných súvislostiach. Téma jedla je natoľko univerzálna a komplexná, že prechádza prakticky všetkými vzdelávacími oblasťami, prostredníctvom čoho je možné naplniť veľkú časť očakávaných vzdelávacích výstupov od úrovne predškolského vzdelávania až po 2. stupeň základných škôl. Je to praktický odbor, blízky úplne všetkým a týka sa celej populácie v každodennom živote.
Vízia programu Skutočne zdravá škola:
Vznik projektu na Slovensku je reakciou na aktuálnu situáciu v oblasti verejného stravovania v štátnych stravovacích zariadeniach, ako aj na nárast civilizačných ochorení na Slovensku. Používanie nekvalitných surovín, nevyvážená strava, nárast obezity, ale aj porúch príjmu potravy, nezáujem detí o kvalitnú a vyváženú stravu, ekonomicky neefektívne vedenie kuchýň – to sú nedostatky, s ktorými sa v súčasnosti môžeme stretnúť na školách a verejnosti.
Piliere programu:
Angažovanosť
• akčná skupina, ktorá sa venuje zlepšeniu v oblasti stravy,
• škola svojich stravníkov informuje o zložení a pôvode pokrmov,
• podpora žiakov a rodičov, aby prichádzali s nápadmi na zmeny v oblasti stravovania.
Kvalita stravy a pôvod surovín
• používanie prevažne čerstvých surovín a len minimum alebo žiadne polotovary,
• podpora lokálnych a regionálnych dodávateľov potravín,
• základ pitného režimu je pitná voda.
Vzdelávanie
• zapájanie sa do mimoškolských vzdelávacích aktivít v oblasti výživy a zdravia,
• téma udržateľného stravovania je zakomponovaná v učebných osnovách vybraných predmetov,
• návštevy fariem, pestovanie na záhrade alebo v budove školy, lekcie varenia a spoznávanie tradičných remesiel.
Zodpovednosť
• vzdelávanie v téme udržateľného stravovania - učitelia, rodičia, deti aj pani kuchárky,
• triedenie odpadkov, kompostovanie a snaha o minimalizáciu potravinových zvyškov,
• využívanie ekologických čistiacich prostriedkov.
Komunita
• organizácia kulinárskych súťaží a podujatí,
• zapájanie a motivácia k zdravému stravovaniu aj smerom k rodičom, prarodičom,
• zdieľanie aktivít v oblasti zdravého stravovania s verejnosťou a inými školami.
Hlavný cieľ
- zdravé deti,
- potravinovo gramotní ľudia,
- aktívne miestne spoločenstvá,
- udržateľné hospodárstvo,
- zdravé životné prostredie.